Cannelloni ze szpinakiem i Ricottą w sosie beszamelowym

Potrzebne składniki

Makaron:

  • 20 rurek cannelloni
  • 600 g mrożonego szpinaku
  • 500 g sera Ricotta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od sosu. Rozpuszczamy masło i wlewamy je do garnka. Dosypujemy mąki i dodajemy trochę mleka.
  2. Za pomocą trzepaczki mieszamy składniki bardzo dokładnie, aż do zgęstnienia.
  3. Zaczynamy gotować i dolewamy powoli resztę mleka, cały czas mieszając.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę, by osiągnąć odpowiednią gęstość.
  5. Szpinak wrzucamy do drugiego garnka i zaczynamy podgrzewać, do momentu aż się rozpuści i zacznie parować.
  6. Wrzucamy do szpinaku ser Ricotta i mieszamy, by lekko się rozpuścił. Dodajemy też posiekany czosnek oraz pieprz i sól.
  7. Za pomocą łyżeczki napełniamy cannelloni farszem.
  8. Sos beszamelowy wlewamy do żaroodpornego naczynia, a następnie kładziemy na nim cannelloni.
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze danie przez 30-40 minut.

Wykorzystany produkt