Desery

Domowe lody jagodowe

Domowe lody jagodowe

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 200 ml Bio Mleka krowiego 1,5%
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g jagód
  • 6 żółtek
  • ½ szklanki cukru

Wykonanie

  1. Zanurzamy jagody w zimnej wodzie w celu umycia ich.
  2. Podgrzewamy mleko w garnku i dodajemy cukier.
  3. Jagody miksujemy w blenderze, by zrobić z nich miazgę i dodajemy do garnka.
  4. Kiedy wszystko razem się ze sobą zmiesza i zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia. Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu naszych składników.
  5. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka, a następnie dodajemy je do garnka z pozostałymi składnikami, które są już zmieszane.
  6. Garnek ponownie wstawiamy na ogień, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy masa zrobi się gęsta.
  7. Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy, by ostygł.
  8. Dodajemy do masy śmietany i energicznie mieszamy, tak długo, by wszystkie składniki się połączyły i zgęstniały.
  9. Lody wkładamy do zamrażalki w garnku lub przełożone do salaterek. Odczekujemy co najmniej 5 godzin.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#Bio Mleko
Powrót