Domowy burger wołowy z serem Cheddar

Potrzebne składniki
  • 200 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 plaster sera Cheddar
  • 1 liść sałaty
  • ½ pomidora
  • 1 duża bułka
  • olej roślinny
  • ketchup
Na obiad
Średni
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Dwie łyżki oleju wlewamy na patelnię i rozgrzewamy.
  2. Mięso zlepiamy w rękach, starając się uformować z niego kotlet. Lepimy je tak długo, aż przestanie się rozpadać.
  3. Następnie wrzucamy je na patelnię i smażymy z każdej strony przez ok. 4 minuty.
  4. Bułkę kroimy na pół. Na dolną połówkę kładziemy liść sałaty.
  5. Wyciągamy mięso z patelni i trzymając je w powietrzu sztućcami, czekamy aż ocieknie z niego olej.
  6. Następnie kładziemy je na bułce z sałatą.
  7. Kolejno na burgerze układamy plaster sera – bezpośrednio na mięsie, by szybko się rozpuścił, a później plasterek pomidora.
  8. Całość możemy polać ketchupem.
  9. Na koniec kładziemy górną część bułki. Burger jest gotowy do zjedzenia.

Wykorzystany produkt