Krem z zielonego groszku z młodą cebulką i Mozzarellą

Potrzebne składniki
  • 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • 75 ml śmietanki
  • 100 g mini kulek Mozzarella
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli
  • słodka papryka
Na obiad
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

 

  1. Masło rozpuszczamy w garnku i podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
  2. Do gotującego się bulionu drobiowego wrzucamy groszek. Gdy zmięknie dodajemy zeszkloną cebulę.
  3. Całość miksujemy na gładką konsystencję, zabielamy śmietanką i doprawiamy solą i przyprawą chilli.

  4. Gorący krem nalewamy na talerz wrzucając kuleczki Mozzarelli. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i słodką papryką.

Wykorzystany produkt