Panna cotta z mango

Potrzebne składniki
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g sera Ricotta
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 mango
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wody i odkładamy do lodówki.
  2. Mango obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na drobną kostkę.
  3. Połowę kawałków wrzucamy do miksera i zalewamy śmietaną. Składniki miksujemy, aż mango całkiem rozdrobni się i zmiesza ze śmietaną.
  4. Następnie ten miks wlewamy do garnka, dodajemy ser Ricotta oraz 2 łyżeczki cukru. Zaczynamy gotować, co jakiś czas mieszając. Musimy zwrócić uwagę, by ser Ricotta dobrze się rozpuścił i wymieszał z resztą składników.
  5. Po wrzeniu gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
  6. Zdejmujemy garnek z ognia, chwilę odczekujemy, po czym dodajemy żelatynę z lodówki i dokładnie mieszamy.
  7. Panna cottę przekładamy do foremek i dekorujemy kawałkami mango, których nie wykorzystaliśmy wcześniej.  

Wykorzystany produkt