Sałatka z rzodkiewki arbuzowej i Mozzarelli podawana z sosem balsamicznym

Potrzebne składniki
  • 250 g sera Mozzarella
  • 2 rzodkiewki arbuzowe
  • szczypiorek
  • świeża bazylia

Sos balsamiczny

  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
Na kolację
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Rzodkiewki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Następnie układamy na talerzu zakrywając jego powierzchnię.
  2. Ser Mozzarella kroimy w średnią kostkę i kładziemy na rzodkiewce posypując posiekanym szczypiorkiem i liśćmi bazylii.
  3. Ocet balsamiczny wlewamy do płaskiego garnka, gotujemy na wolnym ogniu stopniowo dodając cukier trzcinowy i ciągle mieszając. Gotujemy przez 10 min do momentu zgęstnienia sosu.
  4. Do karmelizowanego octu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny lub pomarańczy.
  5. Sałatkę polewamy gotowym sosem balsamicznym.

Wykorzystany produkt