Sałatka z serem Brie, truskawkami i liśćmi mniszka

Potrzebne składniki
  • 3 garści liści z mniszka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy ziołowej
  • 1 łyżka octu winnego
  • zioła prowansalskie
  • 200 g sera Brie
  • 200 g dojrzałych truskawek
  • 100 g płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

 

  1. Liście mniszka dokładnie myjemy i odsączamy z wody.
  2. Oliwę z oliwek, oliwę ziołową, ocet winny i zioła łączymy tworząc sos do mniszka.
  3. Do sosu wrzucamy mniszka i dokładnie go obtaczamy.
  4. Na talerz nakładamy mniszka, układamy wyszypułkowane truskawki.
  5. Pokrojony ser Brie układamy na mniszku.
  6. Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

Wykorzystany produkt