Stek z polędwicy wołowej z pomidorami, ciecierzycą i sosem serowym Dorblu

Potrzebne składniki
  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 100 g sera Dorblu
  • czosnek
  • rozmaryn
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 pomidory
  • 2 rzodkiewki
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • liście kapusty pekińskiej
  • sól, pieprz

 

Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i kroimy na steki.
  2. Do pudełka do marynowania wkładamy rozmaryn, czosnek, pieprz i całość zalewamy oliwą (tak, by zakryła wszystkie steki).
  3. Do przygotowanej marynaty wkładamy steki i całość zostawiamy w lodówce na 2 godziny.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos serowy: śmietankę kremówkę podgrzewamy na patelni (bez gotowania), dodajemy pokrojony w kawałki ser Dorblu i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Mięso wyciągamy z lodówki i czekamy, aż ogrzeje się do temperatury pokojowej. Smażymy na rozgrzanej oliwie po minimum 5 minut z każdej strony (w zależności od wybranego poziomu wysmażenia steków).
  6. Usmażone steki solimy i owijamy folią aluminiową. Wyciągamy je z folii po kilku minutach.
  7. Na talerzu układamy kolejno: kapustę pekińską, pokrojoną rzodkiewkę, sos, ciecierzycę, plasterek pomidora, znów  ciecierzycę, plasterek pomidora, następnie stek, na który kładziemy kapustę pekińską i całość polewamy sosem.
  8. Smakuje idealnie z whisky.

Wykorzystany produkt