Desery

Szarlotka

Szarlotka

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru

Ciasto

  • 170 g masła Candia
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾  szklanka mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru

Wykonanie

  1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce.
  2. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Odstawiamy na 30 minut
  3. W międzyczasie wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy.
  4. Zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  5. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna powinna być większa.
  6. Większą częścią wylepiamy okrągłą tortownice.
  7. Jabłka odsączamy z soku i nakładamy na ciasto.
  8. Na górę trzemy na tarce z grubymi oczkami pozostałą część ciasta.
  9. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy 35- 40 minut w 190 stopniach.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#szarlotka #ciasto #jabłka. #masło. #kruche
Powrót