Burrito meksykańskie

Potrzebne składniki
  • 4 tortille pszenne
  • 200 g sera Gouda
  • 450 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 400 g czerwonej fasoli
  • 100 g ryżu długoziarnistego Basmati
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy Burrito
  • 50 ml  wody przegotowanej
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy.
  2. Mięso łączymy z przyprawami i smażymy.
  3. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy  wodę, fasolę i pokrojona w kostkę cebulę. Całość dalej smażymy na wolnym ogniu stopniowo dodając ryż.
  4. Placki tortilli przyrumieniamy na suchej patelni i nakładamy farsz.
  5. Na całość trzemy ser i zwijamy.
  6. Podsmażamy na suchej patelni ok 5 minut. Pod koniec trzemy na wierzch ser Gouda.
  7. Podajemy przekrojone na pół. Możemy je również udekorować pietruszką i papryką.

Wykorzystany produkt