Domowa pizza z dynią, rukolą i serem Gruyere

Potrzebne składniki
  • 150 g sera Gruyere
  • 70 g salami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g obranej i upieczonej dyni
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 50g rukoli

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki ciepłej wody ( nie gorącej)
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie.
  2. Pokrojona cebule szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do tego: zgniecione ząbki czosnku, pokrojona na kawałki dynię i przecier pomidorowy.
  3. Całość zagotowujemy i odtwawiamy do ostygnięcia.
  4. Wystudzoną mieszankę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Z wyrośniętego ciasta formujemy placki. Smarujemy mieszanką dyniową i układamy na niej salami i starty ser.
  6. Przygotowana pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Na upieczoną pizze kładziemy liście rukoli. Możemy dodatkowo na wierzch zetrzeć ser tuż przez podaniem.

Wykorzystany produkt