Dynie nadziewane kaszą kuskus, cukinią i serem Dorblu

Potrzebne składniki
  • 4 małe dynie (najlepiej Hokkaido)
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 cukinia
  • 250 g sera Dorblu
  • 1 pomidor
  • czosnek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • ½ szklanki wody
  • przyprawy: sól, curry, cynamon, pieprz

 

-
-
-

Przygotowanie

  1. Dynie myjemy i przekrajamy na pół, wyciągamy ze środka luźny miąższ wraz z pestkami.
  2. Smarujemy środki dyń oliwą, delikatnie solimy i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż miąższ będzie miękki).
  3. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy do niej curry, cynamon, sól oraz pieprz.
  4. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cukinię, aż stanie się miękka.
  5. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie pomidor pokrojony w kostkę.
  6. Smażymy tak kilka minut, następnie dodajemy sok pomarańczowy oraz wodę i całość gotujemy.
  7. Po zdjęciu z ognia mieszamy całość z surowym kuskusem.
  8. Do nadzienia dodajemy pokrojony w kostkę ser Dorblu.
  9. Podpieczone dynie wypełniamy nadzieniem z kuskusem oraz serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Wykorzystany produkt