Klopsiki ziemniaczane z tuńczykiem zapiekane z serem Gouda

Potrzebne składniki
  • 100 g sera Gouda
  • ½ kg ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
  • 400 g tuńczyka w sosie własnym
  • ⅕ cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki soli
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

  1. Ziemniaki łączymy z odcedzonym tuńczykiem.
  2. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy.
  3. Całość odstawiamy na 30 minut, aby składniki się dobrze połączyły.
  4. Formujemy kuleczki i układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy obficie startym serem.

Wykorzystany produkt