Krem brokułowy z serem Danish Blue Cheese

Potrzebne składniki
  • 500 g brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 500 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • 100 g sera Danish Blue Cheese
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
-
-
-

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie.
  2. Zalewamy bulionem lub wywarem, dodajemy brokuły podzielone na mniejsze różyczki  oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Całość gotujemy do uzyskania miękkości.
  4. Do miękkich warzyw dodajemy pokrojony ser Danish Blue Cheese i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Kiedy całość wystygnie, blendujemy wszystko aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli krem będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody lub bulionu).
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wykorzystany produkt