Dania mięsne

Pulpeciki z kurczaka w ostrym sosie z serem Forte

Pulpeciki z kurczaka  w ostrym sosie z serem Forte

Wykorzystany produkt:

Składniki

pulpeciki

  • 300 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 jajko
  • 70 g startego sera Forte
  • 1 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • pieprz sól

ostry sos

  • 2 świeże papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 50 ml octu winnego
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Papryczki blendujemy razem z gniazdem nasiennym.
  2. W międzyczasie gotujemy ocet z cukrem, imbirem i solą.
  3. Do gotującego się sosu dodajemy paprykę, zmielony czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Dorzucamy łyżkę mąki ziemniaczanej, aby sos zgęstniał. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą.
  6. Dodajemy ser Forte, poszatkowaną natkę pietruszki i drobno pokrojoną cebulę.
  7. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  8. Formujemy kuleczki i dusimy na wolnym ogniu.
  9. Gdy mięso zbieleje przekładamy na talerz i polewamy ostrym sosem.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#kurczak #Forte #pulpeciki #sos #ostry #papryczki
Powrót