Desery

Puszyste ciasto malinowe

Puszyste ciasto malinowe

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła Candia
  • 130 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g malin
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka zimnej śmietany kremówki

krem

  • 250 g serka Mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 150 g cukru pudru

Wykonanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem, dodając po jednym żółtku.
  2. Następnie dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sok z cytryny, mąką pszenną i śmietanę.
  3. Białko z jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.
  4. Maliny dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przed ok 25 minut.
  6. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder i serek Mascarpone. Do smaku możemy dodać parę kropel aromatu cytrynowego.
  7. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy je przygotowaną masą. Kołderka Mascarpone powinna mieć ok. 0,5 cm grubości.
  8. Całość dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#Masło #Maliny #mascarpone #ciasto
Powrót