Quiche z pomidorami, Grana Padano i ziołami

Potrzebne składniki

nadzienie

  • 200 g sera Grana Padano
  • 150g śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • świeże zioła prowansalskie

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 100 g masła
Na lunch
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  2. Foremkę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  3. Ser trzemy na grubej tarce, dodajemy śmietanką i jajka.
  4. Zioła prowansalskie siekamy i dodajemy.
  5. Całość wylewamy na lekko ostudzony spód.
  6. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i układamy na nadzieniu.
  7. Całość jeszcze raz zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut w 180 stopniach.

Wykorzystany produkt