Włoski tort czekoladowy z masą Mascarpone

Potrzebne składniki
  • 1 l lodów kawowych
  • płatki czekoladowe
  • kakao do posypania

Krem Mascarpone

  • 300 g serka Mascarpone
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 70 g cukru pudru

Biszkopt

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Na spotkanie z przyjaciółmi
Trudny
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku.
  3. Do masy jajecznej dodajemy mąką, cukier i mąką ziemniaczaną.
  4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego  piekarnika do 170-180 stopni. Pieczemy przez 30-35 minut.
  5. Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe części.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier i serek Mascarpone.
  7. Na biszkopt nakładamy ⅓ lodów kawowych i posypujemy płatkami czekoladowymi.
  8. Przykrywamy 2 biszkoptem i powtarzamy czynności.
  9. Przykrywamy 3 biszkoptem i powtarzamy czynności.
  10. Całość okrywamy kremem mascarpone, również boki i oprószamy kakaem.
  11. Tak przygotowany tort lodowy wkładamy do zamrażalnika na 1,5 godziny.
  12. Podajemy z sosem karmelowym i liśćmi mięty.

Wykorzystany produkt