Zupa dyniowa z serem Danish Blue Cheese

Potrzebne składniki
  • 500 g dyni
  • 200 g sera Danish Blue Cheese
  • 400 ml wody
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Na obiad
-
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Dynię myjemy, kroimy w dużą kostkę, wyciągamy ze środka pestki, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową oraz polewamy oliwą.
  2. Tak przygotowaną dynię pieczemy 45 minut w 180 stopniach, a następnie obieramy ze skóry (po upieczeniu skóra powinna łatwo odchodzić od dyni).
  3. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą i chwilę gotujemy.
  4. Następnie dodajemy 100 g pokrojonego sera Danish Blue Cheese, doprawiamy do smaku i dokładnie blendujemy.
  5. Gotową zupę nalewamy na talerze, nakładając przed podaniem pozostały ser pokrojony w kostkę.

Wykorzystany produkt