Zupa szparagowa z Gorgonzolą

Potrzebne składniki
  • 500 g białych szparagów
  • 150 g sera Gorgonzola
  • 80 g śmietany
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Na obiad
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Obmywamy szparagi i odcinamy ich najtwardsze części. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka.
  2. Szparagi zalewamy wrzącym bulionem warzywnym i dodajemy śmietanę.
  3. Po ok. 10 minutach gotowania miksujemy całość, by przybrała odpowiednią konsystencję, a szparagi się rozdrobniły.
  4. Dodajemy sól i pieprz.
  5. Gorgonzolę ścieramy na tarce i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, by ser mógł się roztopić. 

Wykorzystany produkt