Zupa z pieczonych ziemniaków z Goudą i bekonem

Potrzebne składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 150 g sera Gouda
  • 50 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 plastry bekonu
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki, obmywamy je i gotujemy przez 10 minut.
  2. Studzimy je, a następnie polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i posypujemy solą i pieprzem.
  3. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  4. Do garnka wlewamy wrzący bulion warzywny. Dodajemy do niego posiekany czosnek oraz odrobinę jogurtu greckiego.
  5. Przekładamy upieczone ziemniaki do garnka. Wszystko gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Miksujemy lub blendujemy wszystkie składniki, by uzyskać jednolity krem.
  7. Bekon podsmażamy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia boków. Ser ścieramy na tarce. Plasterki sera i bekonu wrzucamy do zupy, całość mieszamy chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.
  8. Podajemy gorące.

Wykorzystany produkt