Bakłażan zapiekany z pomidorami i serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 1 bakłażan
- 3 świeże pomidory
- 100 g sera Dorblu
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, bazylia
Przygotowanie
- Bakłażany myjemy, kroimy na plasterki, smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz ostrą papryką.
- Przygotowane plasterki wykładamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 7 minut, po czym obracamy plasterki na drugą stronę i pieczemy kolejne 7 minut.
- Dwa pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, doprawiając solą, pieprzem, kurkumą i bazylią. Trzeciego pomidora kroimy na plasterki.
- Na upieczone plasterki bakłażana kładziemy pokrojony w kostkę ser Dorblu, następnie plasterek pomidora, ponownie ser i całość przykrywamy sosem z pomidorów. Można przełożyć kilka warstw.
- Całość pieczemy 15 minut w 180 stopniach.