Burrito meksykańskie
Potrzebne składniki
- 4 tortille pszenne
- 200 g sera Gouda
- 450 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 400 g czerwonej fasoli
- 100 g ryżu długoziarnistego Basmati
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy Burrito
- 50 ml wody przegotowanej
Przygotowanie
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ostudzamy.
- Mięso łączymy z przyprawami i smażymy.
- Gdy mięso będzie usmażone dodajemy wodę, fasolę i pokrojona w kostkę cebulę. Całość dalej smażymy na wolnym ogniu stopniowo dodając ryż.
- Placki tortilli przyrumieniamy na suchej patelni i nakładamy farsz.
- Na całość trzemy ser i zwijamy.
- Podsmażamy na suchej patelni ok 5 minut. Pod koniec trzemy na wierzch ser Gouda.
- Podajemy przekrojone na pół. Możemy je również udekorować pietruszką i papryką.