Cannelloni ze szpinakiem i Ricottą w sosie beszamelowym
Potrzebne składniki
Makaron:
- 20 rurek cannelloni
- 600 g mrożonego szpinaku
- 500 g sera Ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka soli
Przygotowanie
- Rozpoczynamy od sosu. Rozpuszczamy masło i wlewamy je do garnka. Dosypujemy mąki i dodajemy trochę mleka.
- Za pomocą trzepaczki mieszamy składniki bardzo dokładnie, aż do zgęstnienia.
- Zaczynamy gotować i dolewamy powoli resztę mleka, cały czas mieszając.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy chwilę, by osiągnąć odpowiednią gęstość.
- Szpinak wrzucamy do drugiego garnka i zaczynamy podgrzewać, do momentu aż się rozpuści i zacznie parować.
- Wrzucamy do szpinaku ser Ricotta i mieszamy, by lekko się rozpuścił. Dodajemy też posiekany czosnek oraz pieprz i sól.
- Za pomocą łyżeczki napełniamy cannelloni farszem.
- Sos beszamelowy wlewamy do żaroodpornego naczynia, a następnie kładziemy na nim cannelloni.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy nasze danie przez 30-40 minut.