Carpaccio z buraków z sałatą i serem Roquefort
Potrzebne składniki
- 3 buraki
- 100 g sera Roquefort
- słoik czarnych oliwek
- rukola lub mix sałatkowy
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Buraki obieramy i dokładnie obmywamy.
- Następnie posypujemy je przyprawami: solą, pieprzem, bazylią i oregano. Zawijamy je w folię aluminiową i wsadzamy tak na blaszce do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut.
- Upieczone buraki wyciągamy ostrożnie, zdejmujemy folię i ostudzamy.
- Kroimy buraki na cienkie plastry i układamy na talerzu.
- Na buraki nakładamy umytą wcześniej rukolę lub mix sałatkowy, pokrojone w plasterki oliwki oraz rozdrobniony ser Roquefort. Całość można polać odrobiną oliwy.