Carpaccio z cukinii z prażonymi orzechami i płatkami sera Parmigiano Reggiano

Potrzebne składniki
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano
  • 1 mała cukinia
  • 70 g orzeszków Pini
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Cukinie myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki.
  2. Plasterki cukinii zalewamy wrzątkiem i dodajemy 3 łyżki octu winnego.
  3. Po 3 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na talerzu.
  4. Ser Parmigiano Reggiano trzemy na płatki.
  5. Orzeszki Pini prażymy na suchej patelni.
  6. Cukinię posypujemy serem i orzeszkami. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  7. Podajemy z oliwa z oliwek.

Wykorzystany produkt