Ciasto marchewkowe

Potrzebne składniki
  • 3 ugotowane marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła Truly Irish
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru

 

Lukier

  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Do pokrojonych bananów dodajemy jajka i cukier i wszystko dokładnie miksujemy.
  2. Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy bananowej.
  3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i łączymy z resztą.
  4. Gotowaną marchewkę trzemy na tarce i dodać do mikstury.
  5. Całość przekładamy na brytfankę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  6. Cukier i białko ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny.
  7. Lukrem dekorujemy wystudzone ciasto marchewkowe. Można udekorować lukrowymi marchewkami.