Czekoladowa fantazja z owocami
Potrzebne składniki
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego
- 170 g masła Truly Irish
- 70 g kakao
- 3 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml brandy
- 150 g borówek amerykańskich
- 150 g truskawek
Przygotowanie
- Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę.
- Gdy czekolada się roztopi i połączy z masłem, odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy.
- Żółtka jajek ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masą. Dodajemy brandy i roztopioną, ostudzoną czekoladę.
- Masę z żółtek łączymy z przygotowaną mieszanką suchą (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao).
- Z białek ubijamy pianą na sztywno i łączymy z ciastem delikatnie mieszając łyżką.
- Ciasto przekładamy do okrągłej foremki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
- Całość dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.