Czekoladowa fantazja z owocami

Potrzebne składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 170 g masła Truly Irish
  • 70 g kakao
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml brandy
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g truskawek
Na spotkanie z przyjaciółmi
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszoną czekoladę.
  2. Gdy czekolada się roztopi i połączy z masłem, odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiewamy.
  4. Żółtka jajek ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masą. Dodajemy brandy i roztopioną, ostudzoną czekoladę.
  5. Masę z żółtek łączymy z przygotowaną mieszanką suchą (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao).
  6. Z białek ubijamy pianą na sztywno i łączymy z ciastem delikatnie mieszając łyżką.
  7. Ciasto przekładamy do okrągłej foremki i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Całość dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem.