Deser dyniowo – jogurtowy
Potrzebne składniki
- 500 ml jogurtu naturalnego Bio
- 70 g nasion chia (szałwia hiszpańska)
- 300 g miąższu z dyni prowansalskiej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 20 ml syropu klonowego
Na deser
Średni
2-4 osoby
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0106-shutterstock-325059092-4.jpg)
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0106-shutterstock-325059092-3-2.jpg)
Przygotowanie
- Masło roztapiamy na wolnym ogniu.
- Do masła dodajemy pokrojony w drobną kostkę miąższ z dyni.
- Dynię dusimy co chwila mieszając, dodajemy cukier i syrop klonowy.
- Gdy dynia będzie już miękka blendujemy ją i dodajemy nasiona chia.
- Jogurt naturalny Bio przekładamy do szklanek do połowy wysokości.
- Na górę nakładamy pudding dyniowy.
- Dekorujemy nasionami chia.