Domowa pizza z dynią, rukolą i serem Gruyere
Potrzebne składniki
- 150 g sera Gruyere
- 70 g salami
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g obranej i upieczonej dyni
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 50g rukoli
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- ½ szklanki ciepłej wody ( nie gorącej)
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoja objętość dwukrotnie.
- Pokrojona cebule szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy do tego: zgniecione ząbki czosnku, pokrojona na kawałki dynię i przecier pomidorowy.
- Całość zagotowujemy i odtwawiamy do ostygnięcia.
- Wystudzoną mieszankę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy placki. Smarujemy mieszanką dyniową i układamy na niej salami i starty ser.
- Przygotowana pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
- Na upieczoną pizze kładziemy liście rukoli. Możemy dodatkowo na wierzch zetrzeć ser tuż przez podaniem.