Domowa zupa ziemniaczana z bekonem, czosnkiem i serem Cheddar

Potrzebne składniki
  • 3 duże ziemniaki
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera Cheddar
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • kawałek chudego boczku
  • 500 ml bulionu warzywnego
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Umyte i pokrojone ziemniaki oraz pora wrzucamy do garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym i dodajemy starty czosnek. Zaczynamy gotować.
  2. Używamy miksera, by rozdrobnić całkowicie znajdujące się w zupie warzywa. Miksujemy, aż całość nabierze konsystencji kremu.
  3. Boczek kroimy w jak najcieńsze plastry. Kładziemy go na patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Smażymy z każdej strony do momentu zarumienienia się boków.
  4. Do zupy dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego oraz starty lub pokrojony na drobne kawałki ser Cheddar.
  5. Na samym końcu do garnka wkładamy boczek, który wcześniej należy pokroić na niewielkie plasterki.

Wykorzystany produkt