Domowa zupa ziemniaczana z bekonem, czosnkiem i serem Cheddar
Potrzebne składniki
- 3 duże ziemniaki
- ½ pora
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera Cheddar
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- kawałek chudego boczku
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Umyte i pokrojone ziemniaki oraz pora wrzucamy do garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym i dodajemy starty czosnek. Zaczynamy gotować.
- Używamy miksera, by rozdrobnić całkowicie znajdujące się w zupie warzywa. Miksujemy, aż całość nabierze konsystencji kremu.
- Boczek kroimy w jak najcieńsze plastry. Kładziemy go na patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Smażymy z każdej strony do momentu zarumienienia się boków.
- Do zupy dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego oraz starty lub pokrojony na drobne kawałki ser Cheddar.
- Na samym końcu do garnka wkładamy boczek, który wcześniej należy pokroić na niewielkie plasterki.