Domowe lody jagodowe
Potrzebne składniki
- 200 ml Bio Mleka krowiego 1,5%
- 400 ml śmietanki 30%
- 300 g jagód
- 6 żółtek
- ½ szklanki cukru
Przygotowanie
- Zanurzamy jagody w zimnej wodzie w celu umycia ich.
- Podgrzewamy mleko w garnku i dodajemy cukier.
- Jagody miksujemy w blenderze, by zrobić z nich miazgę i dodajemy do garnka.
- Kiedy wszystko razem się ze sobą zmiesza i zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia. Musimy pamiętać o ciągłym mieszaniu naszych składników.
- W osobnym naczyniu ubijamy żółtka, a następnie dodajemy je do garnka z pozostałymi składnikami, które są już zmieszane.
- Garnek ponownie wstawiamy na ogień, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy masa zrobi się gęsta.
- Zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy, by ostygł.
- Dodajemy do masy śmietany i energicznie mieszamy, tak długo, by wszystkie składniki się połączyły i zgęstniały.
- Lody wkładamy do zamrażalki w garnku lub przełożone do salaterek. Odczekujemy co najmniej 5 godzin.