Domowy burger wołowy z serem Cheddar
Potrzebne składniki
- 200 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 plaster sera Cheddar
- 1 liść sałaty
- ½ pomidora
- 1 duża bułka
- olej roślinny
- ketchup
Przygotowanie
- Dwie łyżki oleju wlewamy na patelnię i rozgrzewamy.
- Mięso zlepiamy w rękach, starając się uformować z niego kotlet. Lepimy je tak długo, aż przestanie się rozpadać.
- Następnie wrzucamy je na patelnię i smażymy z każdej strony przez ok. 4 minuty.
- Bułkę kroimy na pół. Na dolną połówkę kładziemy liść sałaty.
- Wyciągamy mięso z patelni i trzymając je w powietrzu sztućcami, czekamy aż ocieknie z niego olej.
- Następnie kładziemy je na bułce z sałatą.
- Kolejno na burgerze układamy plaster sera – bezpośrednio na mięsie, by szybko się rozpuścił, a później plasterek pomidora.
- Całość możemy polać ketchupem.
- Na koniec kładziemy górną część bułki. Burger jest gotowy do zjedzenia.