Duński hamburger z serem Danish Blue Cheese
Potrzebne składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- 100 g sera Danish Blue Cheese
- 4 bułki hamburgerowe
- 100 g pieczarek
- sałata (opcjonalnie)
Sos duński:
- 150 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- mała cebula
- 2 korniszony
- 3 łyżeczki curry
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Wołowinę mieszamy dokładnie z jajkiem, oliwą i musztardą i odstawiamy.
- Pieczarki smażymy aż do uzyskania miękkości.
- Cebulę i ogórki siekamy bardzo drobno i mieszamy z jogurtem. Dodajemy majonez, curry, posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
- Z przygotowanej wołowiny formujemy 4 okrągłe burgery i smażymy na grillu lub na patelni grillowej.
- Bułki hamburgerowe rozkrajamy i przed podaniem delikatnie podpiekamy z obu stron.
- Na gotowe bułki nakładamy usmażonego burgera, pieczarki, następnie plaster sera Danish Blue Cheese i całość zalewamy sosem duńskim. Opcjonalnie może dodać sałatę.