Duński hamburger z serem Danish Blue Cheese

Potrzebne składniki
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g sera Danish Blue Cheese
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 100 g pieczarek
  • sałata (opcjonalnie)

 

Sos duński:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • mała cebula
  • 2 korniszony
  • 3 łyżeczki curry
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Wołowinę mieszamy dokładnie z jajkiem, oliwą i musztardą i odstawiamy.
  2. Pieczarki smażymy aż do uzyskania miękkości.
  3. Cebulę i ogórki siekamy bardzo drobno i mieszamy z jogurtem. Dodajemy majonez, curry, posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki. 
  4. Z przygotowanej wołowiny formujemy 4 okrągłe burgery i smażymy na grillu lub na patelni grillowej.
  5. Bułki hamburgerowe rozkrajamy i przed podaniem delikatnie podpiekamy z obu stron.
  6. Na gotowe bułki nakładamy usmażonego burgera, pieczarki, następnie plaster sera Danish Blue Cheese i całość zalewamy sosem duńskim. Opcjonalnie może dodać sałatę.

Wykorzystany produkt