Dynie nadziewane kaszą kuskus, cukinią i serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 4 małe dynie (najlepiej Hokkaido)
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 cukinia
- 250 g sera Dorblu
- 1 pomidor
- czosnek
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- ½ szklanki wody
- przyprawy: sól, curry, cynamon, pieprz
Przygotowanie
- Dynie myjemy i przekrajamy na pół, wyciągamy ze środka luźny miąższ wraz z pestkami.
- Smarujemy środki dyń oliwą, delikatnie solimy i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż miąższ będzie miękki).
- Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy do niej curry, cynamon, sól oraz pieprz.
- Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cukinię, aż stanie się miękka.
- Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie pomidor pokrojony w kostkę.
- Smażymy tak kilka minut, następnie dodajemy sok pomarańczowy oraz wodę i całość gotujemy.
- Po zdjęciu z ognia mieszamy całość z surowym kuskusem.
- Do nadzienia dodajemy pokrojony w kostkę ser Dorblu.
- Podpieczone dynie wypełniamy nadzieniem z kuskusem oraz serem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.