Dyniowe risotto z serem Dorblu

Potrzebne składniki
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 100 g sera Dorblu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 mała cebula
  • ½ litra wywaru warzywnego lub bulionu
  • puszka białej fasoli
  • oliwa
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz)
  • odrobina półwytrawnego białego wina (opcjonalnie)

 

Na kolację
Łatwy
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę dynię zalewamy mlekiem i moczymy przez minimum 8 godzin.
  2. Cebulę kroimy na kostkę i smażymy na oliwie do zeszklenia.
  3. Dodajemy ryż i smażymy z cebulą do momentu, aż stanie się prawie przeźroczysty (opcjonalnie dodajemy do niego wino i czekamy, aż płyn zniknie). 
  4. Do ryżu dodajemy namoczoną dynię oraz łyżkę wazową ugotowanego bulionu lub wywaru.
  5. Całość mieszamy do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a następnie wlewamy kolejną porcję wywaru – i tak aż do chwili, gdy ryż wchłonie cały bulion.
  6. Dodajemy białą fasolę z puszki i doprawiamy danie do smaku.
  7. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser Dorblu. Przed podaniem można do całości dodać odrobinę masła.

Wykorzystany produkt