Dyniowe risotto z serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 100 g sera Dorblu
- 1 szklanka mleka
- 100 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- ½ litra wywaru warzywnego lub bulionu
- puszka białej fasoli
- oliwa
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- odrobina półwytrawnego białego wina (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pokrojoną w kostkę dynię zalewamy mlekiem i moczymy przez minimum 8 godzin.
- Cebulę kroimy na kostkę i smażymy na oliwie do zeszklenia.
- Dodajemy ryż i smażymy z cebulą do momentu, aż stanie się prawie przeźroczysty (opcjonalnie dodajemy do niego wino i czekamy, aż płyn zniknie).
- Do ryżu dodajemy namoczoną dynię oraz łyżkę wazową ugotowanego bulionu lub wywaru.
- Całość mieszamy do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a następnie wlewamy kolejną porcję wywaru – i tak aż do chwili, gdy ryż wchłonie cały bulion.
- Dodajemy białą fasolę z puszki i doprawiamy danie do smaku.
- Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser Dorblu. Przed podaniem można do całości dodać odrobinę masła.