Gnocchi z Mozzarellą w sosie pomidorowym

Potrzebne składniki
  • 100 g mini kuleczek Mozzarella

Gnocchi

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach i obranych ze skóry
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jako

Sos pomidorowy

  • 1 dojrzały pomidor
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki wody
  • suszone oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól, pieprz do smaku
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

 

 

  1. Ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki rozgniatamy i łączymy z mąką i jajkiem, można dodać szczyptę soli.
  2. Z powstałego ciasta kształtujemy wałek, kroimy na centymetrowe kluseczki.
  3. Gnocchi podgotowujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 min. Następnie wkładamy do piekarnika aby się zarumieniły.
  4. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
  5. Pomidora myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli.
  6. Następnie dodajemy kolejno wodę, zgnieciony ząbek czosnku, oregano, cukier, pieprz i sól. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do momentu połączenia się wszystkich składników.
  7. Gotowe Gnocchi dodajemy do sosu. Przekładamy na talerz i dodajemy pokrojone w plasterki mini kuleczki Mozzarella.

Wykorzystany produkt