Gnocchi z Mozzarellą w sosie pomidorowym
Potrzebne składniki
- 100 g mini kuleczek Mozzarella
Gnocchi
- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach i obranych ze skóry
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jako
Sos pomidorowy
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki wody
- suszone oregano
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki rozgniatamy i łączymy z mąką i jajkiem, można dodać szczyptę soli.
- Z powstałego ciasta kształtujemy wałek, kroimy na centymetrowe kluseczki.
- Gnocchi podgotowujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 min. Następnie wkładamy do piekarnika aby się zarumieniły.
- Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
- Pomidora myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli.
- Następnie dodajemy kolejno wodę, zgnieciony ząbek czosnku, oregano, cukier, pieprz i sól. Gotujemy od czasu do czasu mieszając do momentu połączenia się wszystkich składników.
- Gotowe Gnocchi dodajemy do sosu. Przekładamy na talerz i dodajemy pokrojone w plasterki mini kuleczki Mozzarella.