Karmelizowana rozkosz – sałatka z gruszką, orzechami i Gorgonzolą
Potrzebne składniki
- 1 gruszka
- 100 g sera Gorgonzola
- 50 g orzechów włoskich
- 4 liście rukoli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
Przygotowanie
- Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy miód. Doprowadzamy do wrzenia.
- Gruszkę obieramy, myjemy oraz kroimy na ćwiartki, a następnie wrzucamy na patelnię i co jakiś czas obracamy.
- Posypujemy cukrem i czekamy aż się w całości rozpuści, a gruszki zarumienią się z każdej strony.
- Przed zdjęciem gruszek z ognia, posypujemy je cynamonem.
- Gruszki przekładamy na talerz wraz z syropem, dodajemy posiekane orzechy, rukolę oraz ser Gorgonzola starty na drobne kawałeczki.