Karmelizowana rozkosz – sałatka z gruszką, orzechami i Gorgonzolą

Potrzebne składniki
  • 1 gruszka
  • 100 g sera Gorgonzola
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 liście rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta cynamonu
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy miód. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Gruszkę obieramy, myjemy oraz kroimy na ćwiartki, a następnie wrzucamy na patelnię i co jakiś czas obracamy.
  3. Posypujemy cukrem i czekamy aż się w całości rozpuści, a gruszki zarumienią się z każdej strony.
  4. Przed zdjęciem gruszek z ognia, posypujemy je cynamonem.
  5. Gruszki przekładamy na talerz wraz z syropem, dodajemy posiekane orzechy, rukolę oraz ser Gorgonzola starty na drobne kawałeczki.

Wykorzystany produkt