Krem brokułowy z serem Danish Blue Cheese
Potrzebne składniki
- 500 g brokuł
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 500 ml bulionu lub wywaru z warzyw
- 100 g sera Danish Blue Cheese
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie.
- Zalewamy bulionem lub wywarem, dodajemy brokuły podzielone na mniejsze różyczki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość gotujemy do uzyskania miękkości.
- Do miękkich warzyw dodajemy pokrojony ser Danish Blue Cheese i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Kiedy całość wystygnie, blendujemy wszystko aż do uzyskania kremowej konsystencji (jeśli krem będzie zbyt gęsty, można dolać odrobinę wody lub bulionu).
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.