Krem pomidorowy z serem Grana Padano

Potrzebne składniki
  • 100 g sera Grana Padano
  • 8 dojrzałych pomidorów
  • 1 l buliony drobiowego
  • 70 ml przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
  2. Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Całość gotujemy.
  3. Do buliony dodajemy pokrojone pomidory, oliwę z oliwek i bazylię.
  4. Dopuszczamy do wrzenia, studzimy i blendujemy.
  5. Ser Grana Padano kruszymy na większe kawałki.
  6. Przed podaniem krem pomidorowy podgrzewamy i posypujemy serem Grana Padano. Całość dekorujemy listkiem bazylii.

Wykorzystany produkt