Krem pomidorowy z serem Grana Padano
Potrzebne składniki
- 100 g sera Grana Padano
- 8 dojrzałych pomidorów
- 1 l buliony drobiowego
- 70 ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
Na obiad
Średni
3-6 osób
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0158-shutterstock-108011162-4.jpg)
![](https://swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2023/04/0158-shutterstock-108011162-3-2.jpg)
Przygotowanie
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
- Do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, cebulę i zgniecione ząbki czosnku. Całość gotujemy.
- Do buliony dodajemy pokrojone pomidory, oliwę z oliwek i bazylię.
- Dopuszczamy do wrzenia, studzimy i blendujemy.
- Ser Grana Padano kruszymy na większe kawałki.
- Przed podaniem krem pomidorowy podgrzewamy i posypujemy serem Grana Padano. Całość dekorujemy listkiem bazylii.