Krem szpinakowy z serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ćwiartka selera
- pół pietruszki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 100 g sera Dorblu
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Warzywa myjemy, obieramy, a następnie drobno kroimy.
- Kroimy cebulę i podsmażamy z warzywami na oliwie.
- Dodajemy drobno skrojony czosnek, a następnie wcześniej rozmrożony szpinak i całość zalewamy 2 szklankami ciepłej wody.
- Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy 10 min.
- Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
- Całość blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Przed podaniem całość podgrzewamy, a na wyłożony na talerz krem nakładamy pokrojony w kostkę ser Dorblu.