Krem szpinakowy z serem Dorblu

Potrzebne składniki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ćwiartka selera
  • pół pietruszki
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 100 g sera Dorblu
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz
Na lunch
Łatwy
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy, obieramy, a następnie drobno kroimy.
  2. Kroimy cebulę i podsmażamy z warzywami na oliwie.
  3. Dodajemy drobno skrojony czosnek, a następnie wcześniej rozmrożony szpinak i całość zalewamy 2 szklankami ciepłej wody.
  4. Gotujemy 20 minut, a następnie dodajemy śmietanę kremówkę i gotujemy 10 min.
  5. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Całość blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  7. Przed podaniem całość podgrzewamy, a na wyłożony na talerz krem nakładamy pokrojony w kostkę ser Dorblu.

Wykorzystany produkt