Krem z buraków z serem Roquefort i grzankami

Potrzebne składniki
  • 4 buraki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu
  • ½ sera Roquefort
  • suche pieczywo
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i czekamy aż się zeszklą.
  2. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno kawałki buraka i mieszamy przez 3 minuty.
  3. Warzywa przerzucamy z patelni go garnka i zalewamy gorącym bulionem.
  4. Gotujemy przez około pół godziny. Pod koniec używamy miksera, by zmieszać i rozdrobnić dokładnie wszystkie składniki, uzyskując krem.
  5. Wrzucamy pokrojony ser Roquefort i mieszamy.
  6. W talerzach umieszczamy grzanki i zalewamy kremem. 

Wykorzystany produkt