Krem z dyni z serem Feta i pietruszką

Potrzebne składniki
  • 0,5 kg dyni
  • 2 duże ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 200 g sera Feta
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Na obiad
Średni
3-6 osób

Przygotowanie

  1. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki możemy też zmielić wykorzystując np. maszynkę do mięsa.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Po zeszkleniu dodajemy do garnka dynię i ziemniaki. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
  4. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż zmiękną.
  5. Wszystko miksujemy, by zupa nabrała odpowiedniej, kremowej konsystencji.
  6. Tak przygotowany krem przyprawiamy łyżeczką curry, pieprzu i soli, dokładnie mieszając.
  7. Po przelaniu zupy na talerze, wkładamy do niej kawałki sera Feta oraz posiekaną pietruszkę.

Wykorzystany produkt