Krem z dyni z serem Feta i pietruszką
Potrzebne składniki
- 0,5 kg dyni
- 2 duże ziemniaki
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 szklanki bulionu
- 200 g sera Feta
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki możemy też zmielić wykorzystując np. maszynkę do mięsa.
- W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Po zeszkleniu dodajemy do garnka dynię i ziemniaki. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż zmiękną.
- Wszystko miksujemy, by zupa nabrała odpowiedniej, kremowej konsystencji.
- Tak przygotowany krem przyprawiamy łyżeczką curry, pieprzu i soli, dokładnie mieszając.
- Po przelaniu zupy na talerze, wkładamy do niej kawałki sera Feta oraz posiekaną pietruszkę.