Letnia sałatka z roślinnym blokiem na grilla Veganation
Sałatka w letnie dni jest najlepszym pomysłem na szybki lunch lub kolację! Aby przygotować lekkie i zdrowe danie będziesz potrzebować:
- mix sałat z roszponką
- garść malin
- garść borówek
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- blok grillowy Veganation
- sól i pieprz
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie
Przygotowanie zacznij od umycia potrzebnych warzyw i owoców. Pokrój seler naciowy w drobne kawałki ora pomidorki koktajlowe na połówki. Mix sałat z roszponką wrzuć do płytkiego półmiska, posyp solą i pieprzem. Na górę sałaty dodaj pokrojone warzywa i owoce.
Teraz czas na grill (lub patelnię grillową)! Grilluj przez 2 min z każdej strony roślinny blok Veganation. Gdy uzyska przypieczony wygląd, zdejmij roślinny specjał z rusztu i pokrój na mniejsze kawałki.
Sos przygotuj łącząc wszystkie składniki, mieszaj energicznie aż powstanie gęsta emulsja.
Kawałki sera grillowego dodaj na sałatkę, polej przygotowanym dressingiem.