Lodowy deser malinowo – serowy

Potrzebne składniki
  • 500 g malin
  • 250 g sera Ricotta
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 250 g herbatników
Na deser
Średni
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Herbatniki miksujemy z łyżką masła i 100 g malin. Powstałe ciasto układamy w podłużnej foremce wyłożonej folią aluminiową.
  2. Osobno miksujemy ser Ricotta oraz 200 g malin. Dodajemy szklankę bitej śmietany, sok z cytryny oraz szklankę mleka. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do formy.
  3. Górę pokrywamy resztą malin pokrojonych na połówki.
  4. Całość wsadzamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.

Wykorzystany produkt