Makaron w sosie beszamelowo-serowym posypany bułką tartą

Potrzebne składniki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 250 g makaronu Chifferi
  • 100 g sera Gruyere

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
-
-
-

Przygotowanie

  1. Roztapiamy masło, dodajemy do tego mąkę i przyprawy.

  2. Następnie wlewamy mleko ciągle, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.

  3. Sos jest gotowy gdy lekko zgęstnieje.

  4. Do sosu dodajemy starty ser Gruyere, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu roztopienia sera.

  5. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.

  6. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem beszamelowo-serowym.

  7. Masło roztapiamy i dodajemy do niego bułkę tartą

  8. Makaron przekładamy na talerz i posypujemy przygotowaną bułką.

Wykorzystany produkt