Makaron w sosie beszamelowo-serowym posypany bułką tartą
Potrzebne składniki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki bułki tartej
- 250 g makaronu Chifferi
- 100 g sera Gruyere
Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
-
-
-


Przygotowanie
Roztapiamy masło, dodajemy do tego mąkę i przyprawy.
Następnie wlewamy mleko ciągle, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Sos jest gotowy gdy lekko zgęstnieje.
Do sosu dodajemy starty ser Gruyere, podgrzewamy ciągle mieszając do momentu roztopienia sera.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Makaron odcedzamy i łączymy z sosem beszamelowo-serowym.
Masło roztapiamy i dodajemy do niego bułkę tartą
- Makaron przekładamy na talerz i posypujemy przygotowaną bułką.