Małże zapieczone z serem Dorblu
Potrzebne składniki
- 1 kg świeżych muli
- 50 g sera Dorblu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
- Mule dokładnie myjemy i wykładamy do garnka, zalewamy je winem i dodajemy ostrą paprykę.
- Podgrzewamy je pod przykryciem do momentu, aż muszle się otworzą.
- Przecedzamy ugotowane mule zostawiając płyn w osobnym naczyniu (jeśli jakieś muszle pozostaną zamknięte, wyrzucamy je).
- Do płynu dodajemy stopniowo drobno pokrojony ser Dorblu, wymieszany wcześniej z oliwą i mieszamy, aż do uzyskania jednolitego kremu.
- Wybieramy tylko te części muli, w których jest mięso i wypełniamy je serowym nadzieniem.
- Układamy je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 10 minut, aż farsz się upiecze.