Mini tarty owocowe z kremem Mascarpone

Potrzebne składniki
  • 250 g truskawek
  • 250 g borówek amerykańskich

Krem mascarpone

  • 250 g serka Mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125g masła Truly Irish
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Na spotkanie z przyjaciółmi
Średni
2-4 osoby

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do miski i łączymy w jednolitą masę.
  2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Foremki smarujemy margaryną i wyklejamy dokładnie kruchym ciastem, włącznie z bokami.
  4. Tarteletki przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę, aby obciążyć ciasto.
  5. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  6. Serek Mascarpone i śmietanę mocno schładzamy.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier.
  8. Na koniec dodajemy serek Mascarpone.
  9. Na kruche spody nakładamy krem mascarpone.
  10. Truskawki kroimy na cztery i nakładamy na samą górę.
  11. Posypujemy borówkami amerykańskimi.

Wykorzystany produkt